Tržby prevádzok po kontrole e-kasy počas leta výrazne narástli

10.08.2023 Bratislava

Bratislava 10. augusta (TASR) - Po kontrole elektronických registračných pokladníc tržby obchodníkov výrazne vzrástli. Za jún sa tržby v kontrolovaných prevádzkach medziročne zvýšili o 92 % alebo o 607.000 eur a za júl bol nárast o 77 % alebo o 542.000 eur. Informovala o tom vo štvrtok finančná správa (FS).

"Len v prvom polroku tohto roka bolo celkovo preverených 2940 pokladníc formou kontrolných nákupov a online monitorovania. Tieto kontroly majú aj preventívny efekt. Svedčí o tom rast evidovaných tržieb v prevádzkach potom, ako ich navštívili kontrolóri finančnej správy," priblížila hovorkyňa FS Martina Rybanská.

FS preverila v tohtoročnom prvom polroku online monitorovaním na mieste 1196 pokladníc a uskutočnila 1934 kontrolných nákupov. Vykonané boli najmä v pohostinstvách, jedálňach či v prevádzkach iných jedálenských služieb, prevádzkach účelového stravovania a v maloobchode.

Porušenie zákona bolo zistené v 1042 prípadoch, čo predstavuje 46,46 % z celkového počtu kontrolných nákupov a 33,29 % z celkového počtu kontrol, vrátane monitorovania. Najčastejším porušením zákona bolo neevidovanie tržby, a to v 714 prípadoch, za čo kontrolóri uložili pokuty vo výške 352.810 eur.

Okrem bežných preverovaní sa FS zameriava aj na odhaľovanie pokladní, ktoré vydávajú falošné pokladničné bloky. Od decembra 2022 do júla tohto roku bolo zabezpečených 32 pokladní používaných v rámci 13 podnikateľských subjektov s podozrením, že obchádzajú systém e-kasa.

"Finančná správa bude v takýchto kontrolných akciách pokračovať aj naďalej. Podnikateľom preto odporúča vyhýbať sa podvodným praktikám, čím sa vyhnú ďalším komplikáciám a možným pokutám za porušenie zákona," upozornila Rybanská.
 

Vyberte región